Nyársapát

Lenn az alföld tengersík vidékin Ott vagyok honn, ott az én világom (Petőfi Sándor)

Kezdőlap

Vakációs veszélyek

Odafigyelni, vigyázni, boldogan nyaralni ér!!!
Vigyázz a testi épségedre! Ismeretlen helyre, építkezési területre bemenni tilos!
Azzal, akit nem ismersz, soha, sehova nem szabd elmenni!
Komolyan vedd a rendőrség jó tanácsait, hiszen ők segíteni akarnak neked!
Áldozattá sem válsz, ha mindig jelzed a szüleidnek, hogy hova mész és mikorra érsz haza.
Csak olyan helyen szabad fürdeni, ahol az engedélyezett. Ezt mindig tábla jelzi. A bányató veszélyes!
Ismeretlen eredetű tablettát, cukorkát vagy gyógyszert soha, senkitől ne fogadj el!
Óvatos légy az internet használatakor, magadról soha ne adj ki információt, személyes adatot!


ITT A NYÁR!!!
A nyári szünidő a legjobban várt időszak az iskolások életében. Tervezgetés, szervezés előzi meg, aminek fontos része, hogy az iskolában a rendőrség munkatársai felhívják a diákok figyelmét azoknak a szabályoknak a betartására, amelyekkel sok veszélyhelyzet kerülhető el és a nyár valóban csodás emlékké tehető.
Ebben az időszakban olyan gyerekek is sokat lehetnek egyedül, akiknek az iskolaév alatt megoldott a felügyelete. Nekik szól alábbi pár jó tanács.
Kérjük, olvassátok el és fogadjátok meg az alábbi tanácsainkat:
• Soha ne hivalkodjatok értékeitekkel, azokat ne tartsátok látható helyen.
• Strandon, táborban - ahova csak a legszükségesebb dolgokat vigyétek magatokkal - táskáitokat ne hagyjátok őrizetlenül! Kérjetek meg egy ismerőst, hogy figyeljen rá!
• A késő esti órákban lehetőség szerint ne induljatok egyedül haza, várjátok meg egymást, együtt biztonságosabb!
• Veszélyhelyzet, baj esetén azonnal kérjétek egy felnőtt segítségét! Ismerjétek a segélyhívó telefonszámokat (107, 112), illetve tanuljátok meg szüleitek telefonszámát is.
• Szüleitek, nagyszüleitek telefonszáma legyen elmentve a telefonotokban, más által is elérhető helyen.
• A tiltott, bódító hatású szerek fogyasztásának, használatának súlyos következményei lehetnek. Soha ne fogadjatok el senkitől számotokra ismeretlen eredetű tablettát, cukorkát, cigarettát! A mértéktelen alkoholfogyasztás miatt is kerülhettek veszélyes helyzetbe.
• Ha barátaitokkal elmentek otthonról, feltétlenül jelezzétek szüleiteknek, hogy hova mentek. Fontos, hogy a szülők ne aggódjanak gyermekeik miatt.
• Idegenekben nem szabad megbízni, elkísérni őket, még útbaigazítás okán sem.

Biztonságos nyarat kíván:
a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya

Hova menjünk,

milyen tájra?
Hegyre talán
vagy pusztára?

Folyópartra
vagy erdőre?
Faluszéli
zöld mezőre?

Lepkét fogjunk
vagy horgásszunk?
Vagy mégiscsak
hegyet másszunk?

Akár erdő,
akár folyó:
gyönyörű a
vakáció
(Zelk Zoltán)

Zelk Zoltán szavai a nyár felhőtlen időtöltésére hívják fel a figyelmet, azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy ezen időszak többszörösen hordozza magába a veszélyhelyzeteket. Az iskola helyett az egész napos felelősség a családokra hárul.

A nyári vakáció nemcsak az örömöt, gyakorta a túlzott felszabadultságot is jelenti, főleg az arra „fogékony” gyermekeknek. A táboroztatások mellett alakulhat úgy, hogy gyermekünk felügyeletét nem tudjuk a biztonságos falak között megoldani, így a szabadban töltött szabadság érzése során csemeténk figyelmetlenebbé, könnyelműbbé válhat. A statisztikák szerint az iskolai szünidőben, s főként nyáron ugrásszerűen megemelkedik a gyermekkori balesetek száma.

Minden szülő feladata, hogy gyermekét felkészítse a szünidő során adódó veszélyhelyzetekre, azok elkerülésére. Gondoljuk végig, hogy hol, milyen veszélyek leselkedhetnek gyermekünkre, s még időben hívjuk fel ezekre, és következményeikre a figyelmüket.
Erősítsük gyermekünkben a felelősség tudatot, mely során térjünk ki arra, hogy mindig úgy kell cselekednie, hogy tetteiért vállalni kell a felelősséget! Úgy tanítsuk meg a gyermekeket a biztonságra, hogy mi magunk jó példát mutatunk nekik.

Néhány jó tanács!

- adódik úgy, hogy ameddig a szülő dolgozik a gyermek játszótérre, barátokhoz, ismerősökhöz látogat el. Minden esetben beszéljük át közösen gyermekünkkel, hogy csak az előzőleg megbeszélt helyre menjen játszani, a hazatérés időpontját határozzuk meg.
- amennyiben gyalogosan, vagy kerékpárral közlekedik gyermekünk, ne feledjük vele átbeszélni a közlekedési szabályok betartását!
- kerékpározás, gördeszkázás, görkorcsolyázás alkalmával viseljen védő felszerelést, bukósisakot.
- beszéljük meg gyermekünkkel, hogy idegenekkel szemben legyen körül tekintő. Tudjon nemet mondani, amennyiben idegen ember arra kéri kísérje el valahova, mert mutatna, vagy adni szeretne neki valamit.
- tudatosítsuk benne, hogy abban az esetben, ha egyedül tartózkodik otthon ne engedjen be a lakásba ismeretlen személyt, egy esetleges telefonhívás alkalmával ne árulja el, hogy egyedül van otthon.
- otthon is történhet baleset, így ennek elkerülése érdekében beszéljünk a gyermekünknek a villamos berendezések szakszerű használatáról.
- az értékek megóvása is kiemelt fontosságú, így készpénzt csak annyit tartson magánál, amennyi feltétlenül szükséges.
- tanítsuk meg gyermeküknek, hogy otthonról történő elinduláskor gondosan zárja be a nyílászárókat, a lakáskulcsot ne tegye látható helyre. (nyakába, hátizsák oldalára). Figyeljen hátizsákjára, táskájára, kerékpárját ne hagyja őrizetlenül, vagy lezáratlanul.

Közösen beszéljük meg ki az a személy a lakókörnyezetben akihez baj, illetve veszély esetén fordulhat.

Tanítsuk meg vele a közismert fontosabb telefonszámokat, melyekre veszélyhelyzetben szükség lehet:

Mentők: 104
Rendőrség: 107
Tűzoltóság: 105
Segélyhívó: 112

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság
Bűnmegelőzési Osztály

eXTReMe Tracker