Az egyik legveszélyeztetettebb az időskorúak csoportja

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, jóhiszeműek, figyelmük könnyen elterelhető és gyakran élnek egyedül. A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy bejussanak a lakásunkba. A mostanában  legelterjedtebb csalások hátterében, melyeket időskorúak sérelmére követnek el, a magukat valamilyen szolgáltató dolgozójának, vagy hivatalos személynek kiadó elkövetők. A legváltozatosabb történeteket képesek előadni azért, hogy bebocsátást nyerjenek. Egy kis odafigyeléssel és gyanakvással azonban elkerülhető az áldozattá válás!

– Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül, egyetlen pillanatra sem, de segítséget is kérhet a szomszédjától vagy ismerősétől.

– Ha hivatalos személyek érkeznek, bátran kérjen tőlük igazolványt, vagy vegye fel a kapcsolatot a személy munkaadójával, azonosítás végett. A trükkös tolvajok az eredményt nem szokták megvárni.

– Az egyik leggyakoribb módszer, hogy az elkövetők valamilyen „legendával” bebocsátást nyernek a lakásba. Amíg az egyik eltereli a sértett figyelmét, addig a másik a jól bevált helyeket – konyhaszekrény, ruhás fiókok, éjjeli szekrény- le ellenőrzi, a mozdítható értékeket, kisebb tárgyakat (mobiltelefon, ékszer, készpénz, bankkártya) azonnal zsebre teszi. Az elkövető sokszor úgy irányítja a beszélgetést, hogy a sértett akaratlanul is felfedi a pénzének rejtekhelyét.

– Figyelje meg a kéretlenül látogató idegeneket, írja fel gépkocsijuk rendszámát, a személyek ruházatát, egyedi jellemzőit.

Baj esetén azonnal értesítse a Rendőrséget a 112, vagy a 107 telefonszámon!

Previous HÁZHOZ MENŐ CSOMAGOLÁSI ÉS ZÖLDHULLADÉK 2019. ÉVI SZÁLLÍTÁSI REND

Connect With Us

logo-footer

95 FF3, App Street Avenue
NSW 96209, Canada

Mon – Fri: 8:00 am – 6:00 pm

City News & Updates

The latest Egovt news, articles, and resources, sent straight to your inbox every month.

[mc4wp_form id="228"]

Nyársapát Község Önkormányzata © 2021.