Az egyik legveszélyeztetettebb az időskorúak csoportja

Az egyik legveszélyeztetettebb az időskorúak csoportja

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések során az elkövetők azt használják ki, hogy az idősek jószívűek, jóhiszeműek, figyelmük könnyen elterelhető és gyakran élnek egyedül. A trükkös tolvajok legfőbb célja, hogy bejussanak a lakásunkba. A mostanában  legelterjedtebb csalások hátterében, melyeket időskorúak sérelmére követnek el, a magukat valamilyen szolgáltató dolgozójának, vagy hivatalos személynek kiadó elkövetők. A legváltozatosabb történeteket képesek előadni azért, hogy bebocsátást nyerjenek. Egy kis odafigyeléssel és gyanakvással azonban elkerülhető az áldozattá válás!

– Idegent lehetőleg ne engedjen be a lakásába! Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor soha ne hagyja őt egyedül, egyetlen pillanatra sem, de segítséget is kérhet a szomszédjától vagy ismerősétől.

– Ha hivatalos személyek érkeznek, bátran kérjen tőlük igazolványt, vagy vegye fel a kapcsolatot a személy munkaadójával, azonosítás végett. A trükkös tolvajok az eredményt nem szokták megvárni.

– Az egyik leggyakoribb módszer, hogy az elkövetők valamilyen „legendával” bebocsátást nyernek a lakásba. Amíg az egyik eltereli a sértett figyelmét, addig a másik a jól bevált helyeket – konyhaszekrény, ruhás fiókok, éjjeli szekrény- le ellenőrzi, a mozdítható értékeket, kisebb tárgyakat (mobiltelefon, ékszer, készpénz, bankkártya) azonnal zsebre teszi. Az elkövető sokszor úgy irányítja a beszélgetést, hogy a sértett akaratlanul is felfedi a pénzének rejtekhelyét.

– Figyelje meg a kéretlenül látogató idegeneket, írja fel gépkocsijuk rendszámát, a személyek ruházatát, egyedi jellemzőit.

Baj esetén azonnal értesítse a Rendőrséget a 112, vagy a 107 telefonszámon!

Previous HÁZHOZ MENŐ CSOMAGOLÁSI ÉS ZÖLDHULLADÉK 2019. ÉVI SZÁLLÍTÁSI REND

Connect With Us

logo-footer

95 FF3, App Street Avenue
NSW 96209, Canada

Opening Hours:

Mon – Fri: 8:00 am – 6:00 pm

City News & Updates

The latest Egovt news, articles, and resources, sent straight to your inbox every month.

[mc4wp_form id="228"]

Nyársapát Község Önkormányzata © 2021.