Múzeumok éjszakája és Nyári Napforduló

Nyársapáton a Szarka-kúria múzeumi termei és parkja ismét kitárult vendégeink előtt 2019. június 21-én pénteken este. Nagy szeretettel vártuk az érdeklődőket erre az igazán különleges, szívet-lelket melengető családias rendezvényre. Múzeumok éjszakája már volt, de a nyári napforduló megünneplésére most először került sor, amit mi szervezők is nagy izgalommal vártunk.

A Szandaszőlősi Táltos Csikók Dobkör táltos dobosaival álltuk körül a tüzet, és elkezdődött a nem mindennapi dobolás. A dobok és az ének ütemére vert a szívünk, minden résztvevő egy sokszereplős, mégis egységes kört, összetartozó közösséget alkotott, ahogy a zene ütemére „táncoltunk”. Amikor a dobok elhalkultak és a taps alábbhagyott, Tóth Tibortól egy kis tájékoztatót kaptunk a nyári napfordulóhoz kötődő szokásokról. A múzeum természetesen nyitva állt, mindenki szabadon látogathatta a termeket, de a fényt csak egy kis zseblámpa szolgáltatta a látogatók kezében. Érdekes, hogy a sötétben mennyire más arcukat mutatják a kiállítás tárgyai.

Hernádi Péter csodálatos nyáresti koncertjét a kúria tornácán láthattuk, hallhattuk. Ezen az egy helyen volt világítás, a szúnyogirtós fáklyák és Péter feje fölött lévő mennyezeti lámpa törte meg a kúria parkjának sötétjét. Még a milliónyi szúnyog sem akadályozott meg bennünket a zene élvezetében. Lelkünket, fülünket már kényeztettük, hátra volt még egy műsorszám, a meglepetés, melyben a szemünk vett részt.

Tóth Tibor a legújabb alkotásait, nonfiguratív festményeit helyezte el az elhamvadt szertűz környékén. 30 nagyméretű modern festményt fedezhettünk fel szintén kis zseblámpánk fényénél. Azt hiszem, hogy minden vendégünk igazi kulturális élménnyel tért haza a nyári napforduló éjszakáján erről a bensőséges programról.

Köszönjük mindenkinek, aki eljött, és köszönjük a szereplőknek, hogy művészetükkel megajándékoztak bennünket!

Nagyné Kovács Éva

Previous Lecsófesztivál főzőverseny felhívás

Connect With Us

logo-footer

95 FF3, App Street Avenue
NSW 96209, Canada

Mon – Fri: 8:00 am – 6:00 pm

City News & Updates

The latest Egovt news, articles, and resources, sent straight to your inbox every month.

[mc4wp_form id="228"]

Nyársapát Község Önkormányzata © 2021.