Biztonságos internethasználat

A technikai fejlődés következtében az internet a mindennapok része lett. Használatával könnyebbé, egyszerűbbe tehetjük életünket. A virtuális tér azonban valós veszélyeket is jelent, mely korosztálytól függően más és más területen jelentkezhet, akár a digitálisan tárolt személyes és pénzügyi adatainkról, akár a közösségi oldalakon posztolt képeinkkel, adatainkkal való visszaélésről legyen szó. Ez a témakör igen szerteágazó, de néhány alapvetően ajánlott biztonsági intézkedés és magatartási szabály betartásával jelentősen csökkenthető az áldozattá válás kockázata.

 

Otthoni hálózat biztonsága:

Gondoskodjon arról, hogy a számítógépe és az otthoni hálózata is biztonságos legyen. Ennek érdekében rendszeresen telepítse számítógépén az operációs rendszer és a felhasználói programok frissítéseit, mobileszközein is frissítse az alkalmazásokat! A vírusok elleni védekezés céljából feltétlenül javasolt vírusirtó program telepítése és frissítése! Számítógépén a felhasználói fiókok felügyeletén állítsa be, hogy a kritikus műveletekhez (pl. program telepítése) a felhasználó engedélyére legyen szükség!

Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg! Soha ne adjon meg jelszót, PIN kódot e-mailben küldött kérésre! Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!

 

Közösségi oldalak:

Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat, fényképeket csak az ismerősei láthassák! Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat! Az egymás posztjai alá kiírt kommentek megfogalmazásakor vigyázzunk, hogyan fogalmazunk, mivel egy-egy indulatosabb vagy haragos véleménynyilvánítás/szócsata könnyen átcsaphat rágalmazásba, melyet a törvény büntetni rendel.

Chat szobában, ismerkedésre szolgáló oldalakon ne osszon meg intim jellegű tartalmakat, mivel ezzel, az internet „arctalanságát” kihasználó, rossz szándékú felhasználók könnyen visszaélhetnek. Jusson eszünkbe az örök érvényű mondás: „Az internet nem felejt”.

 

Gyermekek védelme:

Ne feledkezzünk meg gyermekeink biztonságáról sem! Fontos tisztában lennünk és valamilyen módon keretek közé helyezni kiskorú gyermekünk internet felhasználási szokásait. Hívja fel gyermeke figyelmét arra, hogy az interneten bárki kiadhatja magát bárkinek. Akit személyesen nem ismerünk, az idegen, még ha az interneten keresztül beszélgetünk is vele. Ha személyesen akar valakivel találkozni, akit online ismert meg, csak az Ön engedélyével és jelenlétében tegye meg! Tanítsa meg gyermekének, hogy ne tegyen közzé kihívó képeket, idegennel pedig semmilyen személyes információt ne osszon meg!

 

Online vásárlás:

Tisztában kell lennünk azzal, hogy az online vásárlás nemcsak előnyökkel, hanem kockázattal is járhat. Online vásárlásnál ellenőrizze a weblap valódiságát (cég neve, címe, telefonszáma, cég adószáma, cégjegyzékszám, kapcsolattartó személy elérhetősége); az eladásra kínált termék leírása és garanciális feltételei megtalálhatók a webhelyen. A szolgáltató rendelkezik nyomon követhető fizetési módokkal, ha van rá mód, ne fizessen előre, ha lehet, válasszon személyes átvételi módot. Elállási jog (a termék visszaküldésének joga, visszaküldési garancia) illet meg mindenkit internetes vásárlás esetén is. A törvény védi a vásárlók jogait, ezért probléma esetén érdemes jogorvoslatért fordulni.

Previous Tájékoztató kéményseprőipari változásról

Connect With Us

logo-footer

95 FF3, App Street Avenue
NSW 96209, Canada

Mon – Fri: 8:00 am – 6:00 pm

City News & Updates

The latest Egovt news, articles, and resources, sent straight to your inbox every month.

[mc4wp_form id="228"]

Nyársapát Község Önkormányzata © 2021.