Szilveszteri elővigyázatosság

A szilveszter közeledtével sokan használnak szórakozásuk színvonalának emelése, és az újév méltó köszöntése végett pirotechnikai eszközökkel. Nem árt azonban tisztában lennünk néhány fontos szabállyal a kellemetlenségek és balesetek elkerülése miatt.

Pirotechnikai termékeket csak az engedéllyel rendelkező üzletekben, árusoktól vásároljunk!

 

Kivonat a polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) Korm. rendeletből:

Magánszemély pirotechnikai terméket az alábbi előírások figyelembevételével tárolhat: a pirotechnikai termék más tűzveszélyes anyaggal egy helyiségben nem tárolható, el nem zárt pirotechnikai termék nem hagyható felügyelet nélkül, lakásban a pirotechnikai terméket a birtoklásra nem jogosult személyektől elzártan kell tartani, tetőtérben, alagsorban vagy pincében pirotechnikai termék nem tárolható. A pirotechnikai termékeket sugárzó hőtől, tűztől, károsodástól óvni kell.

Magánszemély petárdát egyáltalán nem birtokolhat, tárolhat, használhat fel. A szabálysértőkkel szemben az eljárásokat a hatóság soron kívül lefolytatja.

A rendőrség az ellenőrzések során a jogsértőkkel szemben szabálysértési eljárást indít, mely pénzbírsággal sújtható, az engedély nélküli pirotechnikai tevékenységet végző személyek részére pénzbírság is kiszabható. A pirotechnikai termék az eljárás során lefoglalásra kerül.

A talált pirotechnikai terméket haladéktalanul be kell jelenteni a rendőrségnek.

 

Magánszemély csak az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket, a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket pedig a következőkben megjelölt időtartamban birtokolhat, tárolhat és használhat fel.

I., Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékekre vonatkozó fontosabb szabályok

Nem kell engedély a 14. életévét betöltött személynek az 1. pirotechnikai osztályba tartozó pirotechnikai termékek megvásárlásához, birtoklásához, és ezeket egy időben összesen 1 kg nettó tömegig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 14. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

 

Nem kell engedély a 16. életévét betöltött személynek a 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék megvásárlásához, birtoklásához, és ezeket egy időben összesen 1 kg nettó tömegig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja. A 16. életévét be nem töltött személy csak nagykorú személy felügyelete mellett használhat fel 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket.

  1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék magánszemély által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd stb.), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen – kivéve a december 28. 18 óra és a következő naptári év január 1-jén 6 óra közötti időtartamot – nem használható fel.

 

A hibás vagy lejárt felhasználhatósági idejű, 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó köteles azt térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

 

II., A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termékekre vonatkozó fontosabb szabályok

Nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő naptári év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához.

  1. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék tömegközlekedési eszközön nem használható fel, és csak zárt csomagolásban szállítható.

A fel nem használt vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméket január 5-ig a vevő köteles a forgalmazónak visszaszállítani, aki ezt köteles térítésmentesen és költség felszámítása nélkül visszavenni.

Nagykorú személynek nem kell külön engedély 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték terméknek január 5-ig történő – egy időben összesen 3 kg nettó hatóanyag-tartalmat meg nem haladó – birtoklásához, tárolásához.

 

Fordítsunk figyelmet házi kedvenceinkre is, hiszen a tűzijátékok robbanó hangja riadalmat, félelmet kelt bennük, amely miatt esetleges viselkedési zavarok, agresszió léphet fel még a nyugodtabb házi állatainkban is.

 

Kérjük, hogy a fenti termékeket az előírásoknak megfelelően, – a balesetek elkerülésének érdekében – fokozott óvatossággal használják!

 

Boldog Új Évet Kíván a Nagykőrösi Rendőrkapitányság!

Previous Biztonságban a téli szünidőben is

Leave Your Comment

Connect With Us

logo-footer

95 FF3, App Street Avenue
NSW 96209, Canada

Mon – Fri: 8:00 am – 6:00 pm

City News & Updates

The latest Egovt news, articles, and resources, sent straight to your inbox every month.

[mc4wp_form id="228"]

Nyársapát Község Önkormányzata © 2021.